Skillnader mellan dam- och herrfotboll

Diskussionen om vilka skillnader som finns mellan herr- och damfotboll är inte ny. Den har pågått länge och med flera olika vinklar. Men finns det egentligen några faktiska skillnader? Det är exakt samma spelyta, samma positioner och samma taktiska tänk – hur kommer det sig att man ser på herr- och damfotboll som två olika sporter?

Det heter fotboll

Som konstaterat ovan, det är ingen skillnad spelmässigt mellan herr- och damfotboll. Det är fotboll helt enkelt, oavsett vem som spelar. Faktiskt så visar undersökningar att damernas spelande är mycket renare jämfört med herrarnas där man ser mer fult spel och filmningar. Men när det börjar handla om ekonomi känns det som att skillnaden är bottenlös. Bland annat märks det i allsvenskan. Trots att damallsvenskan innehåller flera världsstjärnor och är en av världens bästa damligor så betalas spelarna inte närheten så mycket i lön som herrarna. En spelare i allsvenskan, som just nu är en medelmåttig liga och saknar toppspelare, får i genomsnitt 1 miljon kronor om året i lön, medan en damspelare knappt kan leva på att spela fotboll.

Men det har skett förbättringar i fotbollsförbundet. När det handlar om att åka på mästerskap är det lika mycket pengar som delas ut till herrar som damer. Det är lika hotell, lika personal som fysiologer och massörer och medias överbevakning har blivit mycket bättre. Det finns mycket arbete kvar, men man ska inte glömma bort att jämställdheten inom den svenska fotbollsvärlden har blivit bättre. Och inte bara inom fotbollsvärlden, i dag kan man även betta på både dam- och herrfotboll och följa fotboll live.

Fotboll
(Sedan 1960-talet har Sverige jobbat för att ta bort skillnaden mellan dam- och herrfotboll. Bilden kommer cred sökes.)

Publiken påverkar mest

Även om det under senare år har blivit en stor förändring på flera plan läggs det ändå inte lika stort fokus på ett dammästerskap som ett herr. Och den tråkiga anledningen är att damernas fotboll inte drar lika mycket publik. Vilket i sin tur leder till att sponsorer inte väljer att satsa.

Frågan man då ställer sig är: varför drar sig publiken bara för att titta på herrfotboll? Ett svar på den frågan kan vara att det ligger ett starkt kulturellt värde i att titta på fotboll och att det är en tradition att det bara är herrarna man ska titta på. Något som stärker detta är att det på herrmatcher är en övergripande majoritet av just en målgrupp – män i medelåldern till den högre medelåldern – medan det på dammatcher är en större variation av människor.

Det kan även vara så att damfotbollen, som ingen nekar till, i dag i Sverige håller en högre standard än herrarna (varför det är så är en annan fråga) och att de som föredrar att titta på herrfotboll känner sig provocerade för att de helt plötsligt inte kan yttra meningar som: ”Åh, det där kan jag göra bättre” eller komma med allmänna tips på hur man ska spela en bra match (trots att man själv inte spelat på minst 15 år).